Indul az Átváltozás betegtámogató program Pécsett

Szakértelem, értő figyelem, betegcentrikusság – ezek a kifejezések jellemzik leginkább a most induló Átváltozás – pszoriázissal vagy hétköznapi néven pikkelysömörrel érintett személyek támogató programját, melynek lényege, hogy a betegséggel diagnosztizált személyek számára ingyenesen biztosít szakképzett tanácsadót a PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika.
Nem egyszerű ezzel, a társadalom számára szinte ismeretlen, jelenleg még gyógyíthatatlan, krónikus bőrbetegséggel együtt élni. Az égő, vörös, hámló foltok, a szűnni nem akaró viszketés a világ lakosságának 1.5-2%-át érinti. A kellemetlen tünetek mellett a társadalom irányából érkező előítéletekkel is szembesülnie kell a betegségben érintetteknek, akiknek száma hazánkban elérheti a 200.000 főt.

A pécsi Átváltozás program szakképzett tanácsadója, Maros Tünde, megtanítja az érdeklődőket és hozzátartozóikat a kezelőorvosuk által rendelt kenőcsökből, krémekből, gélekből álló terápiák megfelelő alkalmazására. A jelentkezőknek hasznos tippeket ad a lelki terhek, a stressz leküzdésére, a helyes táplálkozás és a megfelelő testmozgás kialakítására, mert csak komplex, teljes embert kezelő szemlélettel lehet ennél a krónikus bőrbetegségnél látványos eredményt elérni.

Az elméleti és gyakorlati felkészítést ötvöző program egyedülállósága abban rejlik, hogy az állami egészségügyi ellátó rendszeren belül nem kell az idővel harcolni, nincsenek a rendelő előtt kígyózó sorok, minden jelentkező annyi és olyan jellegű támogatást és segítséget kap, amennyire neki az aktuális egészségügyi helyzetében szüksége van.
Pécsett azzal a céllal indítjuk az országban Budapest után másodikként az Átváltozás tanácsadó programot, hogy a szakképzett nővéreket és ápolókat is bevonjuk a betegtámogatásba és edukációba, valamint megteremtsük azt a fórumot, ahol a betegek félelem és szorongás nélkül kérdezhetnek és beszélhetnek az állapotukkal összefüggő problémáikról, nehézségeikről – mondta el a Bőrklinika vezetője Dr. Gyulai Rolland, egyetemi docens.

Tervek szerint a programot a résztvevők visszajelzései és igényei alapján fejlesztik tovább a 2015-ös évben, hogy valóban be tudja teljesíteni a küldetését és átváltoztassa a pikkelysömörrel küzdők életét.
Programmal kapcsolatos további információk:

Dr. Gyulai Rolland, egyetemi docens
E-mail: gyulai.rolland@pte.hu

Átváltozás programba jelentkezés:

Maros Tünde, pszoriázis tanácsadó
Telefon: +36 30 985 9896
E-mail: atvaltozas@pte.hu